Halma i skolan

Varje år träffar vi alla tredjeklassare i Bengtsfors kommun (Franserudsskolan, Ekhagsskolan och Bäckeskolan) för att slöjda med halm.
Fantastiskt kul med detta samarbete och det känns som en självklarhet att barnen i vårt område får känna på halmen och höra berättelsen om varför halmen varit så viktig för bygden.

Vi träffas vid ett tillfälle på hösten och ett tillfälle på våren och i maj blir det vernissage och utställning på Halmens hus med deras fina alster.

Detta har hänt:
Under hösten 2015 drog vi igång ett samarbete med skolan där barn i tredjeklass under textilslöjden fick känna på halmen som slöjdmaterial med hjälp av textilslöjdsläraren Lena Fagerberg.

Vi hade en toppendag med treorna på Franserudsskolan. Dagen började med att eleverna fick veta bakgrunden och historien kring Halmens Hus och en liten föreställning om Märta-Stina från Ärtemark som gick till Norge för att jobba och där lärde sig göra en halmhatt vilket hon sedan tog med sig hem till Dalsland. Nils Andrée kom in som hattknalle och barnen fick ställa frågor om halmen och Halmens Hus.
Efter detta samlades barnen i grupper och fick göra girlanger av halm, pärlor och tyg. Alla var väldigt flitiga!

I maj månad träffade vi åter eleverna. Dagen började med att eleverna fick höra berättelsen om ”goppan” (Goppan är en figur gjord av halm som barnen förr i tiden lekte olika lekar med). Därefter delades alla upp i grupper igen och fick var sin halmdocka (goppa) att sy kläder till. De blev helt fantastiskt fina och i slutet av maj hade elevernas en egen vernissage.

Titta här för att se vad eleverna själva tyckte>>