Tälja med kniv och yxa

Slevar, burkar och klädhängare, leksaker, skålar och knoppar, … Lyckan är att tillverka sina egna saker!
Förr var slöjdandet en livsnödvändighet, i dag kan vi undra vad som händer om ingen längre kan. Att göra själv ger frihet och är roligt.
Vi täljer med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst i färskt virke. Vi börjar med täljandets grunder, sedan täljer vi saker i egen takt. Verktyg och material finns på plats, även föremål och böcker till inspiration.

Tema som berörs under helgen:
·      Grunderna i att tälja med kniv och yxa, bandkniv och täljhäst
·      Virkets olika egenskaper
·      Träslagen och deras användning
·      Bryning av verktyg
·      Ytbehandling och dekor i mån av tid

Kursledare
Mette Handler är köpenhamnartjejen som flyttade till Norge för fjällens skull och sedan till Sörmland för kärlekens. Hon är jägmästaren som blev byråkrat, men som åter ville känna skogen i sina händer, skiftade riktning i livet och utbildade sig inom slöjd och möbelsnickeri. Mette har deltagit i flera utställningar och har lång erfarenhet i att hålla kurs. 2017 mottog hon Landstinget Sörmlands kulturstipendium.

Mette tycker om variation och kontraster; från krympburk till ett helt hus(!), från huggen skål till klassisk fåtölj. Läs mer på www.mettehandler.se och i tidskriften Hemslöjd nr 2, 2014.

Att tänka på
Kursen är för nybörjare och de som har täljt förut.
Ta med oömma kläder som du inte är så rädd om eller ett förkläde och ett par bra skor (inte sandaler). Verktyg av olika slag och knivar till alla finns på plats, men om du vill, ta gärna med din egen täljkniv. Om du skall köpa rekommenderas Moras slöjdkniv 120.

Medlemmar i Föreningen Halmens hus erhåller 10% rabatt på kursavgiften.
JA, jag vill gärna bli medlem >>

Anmälan
Va kul! Jag vill gå kursen!
OBS, all vår kursanmälan sker via Studieförbundet Vuxenskolan så du kommer omdirigeras dit.

Anmälan >>

 

Kursinformation

Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin