Halmens möjligheter

Halmens möjligheter

 – en workshop med halm i fokus

Halmen har en lång tradition i Dalsland men vad kan den lära oss om framtiden? Denna dag är för dig som arbetar med händerna, i design eller konstnärliga processer, som studerande eller pedagog och intresserad av att undersöka halmens möjligheter.

Syftet med dagen är att undersöka halm som material, testa och lära oss både gamla och nya tekniker samt experimentera och undersöka hur halm och halmslöjd kan användas i framtiden. Finns det nya produkter, tekniker och uttryck som kan utvecklas när handen kommer i kontakt med ett nytt material? 


Med vad? 
Halm, Svedjeråg- Kultursort.
Lokalt odlat förnybart material, utan stora ingrepp i naturen vid skördning. 

Med vem? 
Elinor Brouang Möller, designer, leder dagen;
Elinor vrider och vänder, utforskar och utvecklar materialet svedjeråg/halm. Genom halmslöjden som teknik transformeras idéer och skisser för att skapa hållbara produkter med ett negativt koldioxidutsläpp.
Under slöjd-aliaset Halmelli föreläser och undervisar Elinor i traditionell halmslöjd.

Var?
Open Wood, Långedsverken i Dals Långed (entre vida hajuddevägen)

När?
Lördag 21 oktober 2023 ca kl 9:30-16:00

För vem?
Designers, konstnärer, konsthantverkare, design och konststudenter, pedagoger i design, konst och konsthantverk. 

Vad får du?
En kostnadsfri heldag där du får kunskap om materialet halm, en chans att utforska ett nytt material och testa nya tekniker, möta andra intresserade och experimentera tillsammans. Under förmiddagen får vi lära oss mer om materialet halm och traditionella tekniker och under eftermiddagen testar vi fritt.
Lunch och fika ingår. 

Hur ansöker jag?
Skicka in din intresseanmälan senast torsdag 12 oktober. Intresseanmälan skickas per mail till mie@motesplatssteneby.se och skall innehålla max 6 meningar om varför du vill delta i sprinten, om din utbildning eller erfarenhet av materialbaserad konst/design, och om du ev tidigare arbetat med materialet halm.
Begränsat antal platser, vid fler sökande än platser utformas deltagargruppen med målet att ha en bred representation av olika kunskaper och bakgrunder under sprinten.
Sökanden meddelas om de fått deltagarplats fredag 13 oktober. 


Workshopen arrangeras som samarbete mellan Bengtsfors kommun, Mötesplats Steneby, HDK Valand Campus Steneby och Västra Götalandsregionens Förvaltning för kulturutveckling.