Odla din hatt

Odla svedjeråg tillsammans, var för sig.

Anmälan är stängd för i år.

Skrolla ner för att följa projektet under året 2021/22

I Ärtemark i norra Dalsland har vi gjort hattar av råghalm i 150 år.
Nu kan du också vara med och lära dig! 

Inspirerade av det populära ”1 kvm lin” vill vi nu testa andra grödor att odla och slöjda med. Svedjeråg är en spännande gröda. Inte bara för att den redan växer och frodas när våren känns hektiskt, utan också för att det är ett robust spannmål som står emot ogräs och svår väderlek särskilt bra. Svedjeråg, som kom till Sverige på 1600- talet,  anses vara ytterst lämpad för halmhantverk med sina långa och formbara strån.

Tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling startar föreningen Halmens hus projektet Odla din hatt. Projektet syftar till att utveckla och sprida kunskap kring halmhattsflätning med fokus på material, flätteknik samt hållbar konsumtion och produktion.

Det hela börjar med att bereda en liten jordplätt och så svedjeråg i höst.
Alla som deltar i projektet får i augusti 2021 ett utskick med utsäde, historik samt odlingsbeskrivning och tillsammans odlar vi svedjeråg som vi i juni 2022 kommer att skörda, rensa och bereda. Sista steget blir att arbeta med sömnad av en egen hatt. Under resan kommer deltagarna att ta del av nyhetsbrev med kunskap och kuriosa kring halm, hattar och svedjeråg. Deltagarna bjuds på information och inspiration, träffar digitala/fysiska, workshop och handledning samt ges möjlighet att följa hattens resa från utsäde till flätor och sedan vidare till en hatt. Under projektets gång håller vi även koll på våra odlingar och annat trevligt i sociala medier via hashtaggen #odladinhatt

Förhoppningen är att kunna arrangera en halmhattsbiennal på Majberget i Bengtsfors under 2022. Där får du fläta halmflätor och sy ihop till en hatt, om du inte gjort det förr!

Långsamt är vackert, följ med på resan.

Hur går det till?

Det du behöver är en liten bit mark för att odla svedjeråg, ca 2-4 kvm.

Odla hemma i trädgårdslandet, rabatten, åkern, kolonilotten eller i odlingsbäddar. För att få ett långt strå, ca 1,5-2 m, bör svedjeråg sås på en plats där utrymme ges för att långa nedåtgående rötter ska utvecklas. En god tanke att ha med när du väljer odlingsplats är att svedjeråg växer lika mycket ovan jord som den gör under jord. Kanske finns det någon i din närhet som kan låna ut ett par kvadratmeter mark under det kommande året?

När?

Odlingsstart: mitten av augusti.

Hur?

Till alla deltagare kommer det efter sommaren skickas ett kit med utsäde och odlingsinstruktioner. Utsädet väger ca 250g och är lämpligt för odling på ca 2-4 kvm. En sådan mängd bör räcka för att tillverka en egen hatt. Det är dock vädret som bestämmer om vi får en lyckad skörd så vi hoppas på ett fint råg-år!

Vi sår samtidigt under augusti och inför skörden 2022 kommer du bjudas på instruktioner i video- och textformat. Fram tills det är dags för skörd kommer du få nyhetsbrev och uppdateringar kring halm och svedjeråg. Under sommaren som kommer hoppas vi kunna bjuda in till digitala och fysiska träffar och instruktionsfilmer där vi tillsammans arbetar med den rensade rågen; från frö till hatt.  Förhoppningen är att kunna arrangera en halmhattsbiennal på Majberget i Bengtsfors under 2022. Där får du fläta halmflätor och sy ihop till en hatt.

Pris?

Anmälan är stängd för i år. 

En fraktkostnad på 50kr kommer att utgå medan resten av projektet är helt kostnadsfritt.

När du kommit i gång med odlingen får du gärna dela i sociala medier hur det går, använd #odladinhatt

Det här ska bli skoj, häng med och odla din hatt med oss!

I samarbete med:
Hemslöjdskonsulenterna, Förvaltningen för kulturutveckling.

       

 

Anmälan

Anmälan är stängd för i år.

Följ projektet 2021/22