Odla din hatt
Odla svedjeråg tillsammans, var för sig.
Anmälan för årets projekt är stängd. Spana gärna in hur det går för årets deltagare i Facebookgruppen Odla din hatt.
Äntligen drar vi igår årets upplaga av Odla din hatt.
I Ärtemark i norra Dalsland har vi gjort hattar av råghalm i 150 år.
Nu kan du också vara med och lära dig!
Inspirerade av det populära ”1 kvm lin” testar vi andra grödor att odla och slöjda med. Svedjeråg är en spännande gröda. Inte bara för att den redan växer och frodas när våren känns hektiskt, utan också för att det är ett robust spannmål som står emot ogräs och svår väderlek särskilt bra. Svedjeråg, som kom till Sverige på 1600- talet, anses vara ytterst lämpad för halmhantverk med sina långa och formbara strån.
Tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling startade föreningen Halmens hus projektet Odla din hatt under 2021. Projektet syftar till att utveckla och sprida kunskap kring halmhattsflätning med fokus på material, flätteknik samt hållbar konsumtion och produktion.
Det hela börjar med att deltagarna bereder en liten jordplätt och sår svedjeråg under hösten. Alla som deltar i projektet får i augusti 2023 ett utskick med utsäde, historik samt odlingsbeskrivning och tillsammans odlar vi svedjeråg som vi runt juni 2024 kommer att skörda, rensa och sedan bereda. Sista steget blir att arbeta med sömnad av en egen hatt.
Under resan tar deltagarna del av nyhetsbrev med kunskap och kuriosa kring halm, hattar och svedjeråg. Deltagarna bjuds på information och inspiration och handledning samt ges möjlighet att följa hattens resa från utsäde till flätor och sedan vidare till en hatt. Under projektets gång håller vi även koll på våra odlingar och annat trevligt i sociala medier via hashtaggen #odladinhatt samt facebookgruppen Odla din hatt.
Odla din hatt avslutas med en stor endagsfestival med halm i fokus. Denna Halmbiennal äger rum 7 september 2024 på Majberget i Bengtsfors.
Långsamt är vackert, följ med på resan.
Hur går det till?
Det du behöver är en liten bit mark för att odla svedjeråg, ca 2-4 kvm.
Odla hemma i trädgårdslandet, rabatten, åkern, kolonilotten eller i odlingsbäddar. För att få ett långt strå, ca 1,5-2 m, bör svedjeråg sås på en plats där utrymme ges för att långa nedåtgående rötter ska utvecklas. En god tanke att ha med när du väljer odlingsplats är att svedjeråg växer lika mycket ovan jord som den gör under jord. Kanske finns det någon i din närhet som kan låna ut ett par kvadratmeter mark under det kommande året?
När?
Odlingsstart: mitten av augusti.
Hur?
Till alla deltagare kommer det efter sommaren skickas ett kit med utsäde och odlingsinstruktioner. Utsädet väger ca 100g och är lämpligt för odling på ca 2-4 kvm. En sådan mängd bör räcka för att tillverka en egen hatt. Det är dock vädret som bestämmer om vi får en lyckad skörd så vi hoppas på ett fint råg-år!
Vi sår samtidigt under augusti 2023 och inför skörden 2024 kommer du bjudas på instruktioner i video- och textformat. Fram tills det är dags för skörd kommer du få nyhetsbrev och uppdateringar kring halm och svedjeråg.
Pris?
En fraktkostnad på 50kr kommer att utgå medan resten av projektet är helt kostnadsfritt.
När du kommit i gång med odlingen får du gärna dela i sociala medier hur det går, använd #odladinhatt
Det här ska bli skoj, häng med och odla din hatt med oss!
I samarbete med:
Hemslöjdskonsulenterna, Förvaltningen för kulturutveckling.