Hantverksutbyte Sverige-Japan

11 Mars - 1 April, 2017

I november 2015 åkte Hedvig Flärdh och Lydia Vermaat Wallin till Japan för att delta i ett hantverksprojekt. Företaget Challenged Life, som jobbar med daglig verksamhet, ville starta ett hantverkscentrum med nordiskt hantverk som tema och bjöd därför in Hedvig och Lydia för att delta i uppstartsarbetet.

I utställningen Hantverksutbyte Sverige-Japan visas resultatet av den här resan, i form av hantverk, bilder och text. Hedvig och Lydia började resan i Nara, Osaka och Kyoto för att uppleva några historiskt viktiga platser i Japan. Därefter fortsatte resan till Challenged Lifes verksamhet i Sendai, där Hedvig undervisade i vävning. Sista och största delen av resan gick till Karuizawa, en mindre stad belägen 1000 meter över havet, vid foten av en vulkan. Där bygger Challenged Life upp ett center för hantverk, med atelje, butik och café som drivs som en daglig verksamhet. Under två veckor hade Hedvig workshops i vävning, halmslöjd och bandvävning, samt hjälpte till med planering av verksamheten.

Projektet genomfördes med hjälp av idépeng från Mötesplats Steneby och som en del av Hedvigs utbildning Ledarskap i slöjd och kulturhantverk vid Göteborgs universitet.”